Deviant Login Shop  Join deviantART for FREE Take the Tour
×Details

Submitted on
April 18, 2012
Image Size
324 KB
Resolution
888×1280
Link
Thumb
Embed

Stats

Views
656
Favourites
19 (who?)
Comments
9
×
Alexander Prince of Macedonia by AlexanderAeternus Alexander Prince of Macedonia by AlexanderAeternus
Commission for author C Benjamin Tracy [link] by Nimloth [link]

Macedonian translation available for distribution in Macedonia June 30th, 2012.

Detail [link]?

The torc around Alexander's neck was given to him by Hephaestion in chapter two of the novel. Hephaestion had given to Alexander his own torc as a symbol of their new found friendship. Alexander overjoyed, reciprocated to Hephaestion his own Cyrus necklace. The Cyrus necklace can be seen here: [link]

Copyright protected. ISBN identified and sole property of author and artist. No permission for duplication. Copyright © 2012. All rights reserved. No part of these pages, either text or image may be used for any purpose. Therefore, reproduction, modification, storage in a retrieval system or retransmission, in any form or by any means, electronic, mechanical or otherwise, is strictly prohibited without prior written permission from the author.
:icondonotuseplz::iconmyartplz:

"ВО ТЕАТАРОТ НА СВЕТОТ"
"Никогаш нема да потфрлам во мојата должност и секогаш кога ќе јурам во битка ќе знам дека играм на сцената на светот" – Александар Велики

На свои тринаесет години скротил див пастув. Во академијата на Аристотел ги изучувал науките, философијата и литературата. На шеснаесетгодишна возраст ја извојувал својата прва победа и бил назначен за регент на својата нација. Борејќи се рамо до рамо со својот татко, кралот Филип II, на свои осумнаесет години, ги поразува армиите на Атина и Теба во битката кај Херонеја. На дваесетгодишна воздраст, губејќи го татка си во атентат, војската го назначува за Крал на Македонија. Ова се само неколку од раните настани и достигнувања во животот на најголемиот војсководец-крал во светската историја: Александар Велики. Искусете ги неговите адолесцентни години и неговата рана младешка еволуција преку очите и умот на Александар, кој светот го доживува како актер на сцена. Во театарот на светот ве води на едно искрено и интимно патување низ животот на македонскиот војсководец-принц, лично преку раскажувачката мисла на Александар. Тој со вас ги споделува своето семејство и родители, пријателите и суштинското другарување со младичот Хефестион, своите амбиции, радости и тешкотии, не толку различни од тие кај тинејџерот на 21-от век. „Наравоученија од моите спомени извлечете какви што сакате,“ вели Александар, „оти јас ви ги дадов со отворено срце, откривајќи ги сите мои доблести и маани...“


„Суптилно и маѓепсувачко патување во едно друго доба. Атмосферата на античка Македонија е исткаена пред нас како деликатна таписерија, а ние сме водени лично од раскажувачката мисла на Александар. Читателот може да ги истражи настаните кои го извајале големиот војсководец и кои вешто му нудат вовед во животот на најуспешниот од сите антички тинејџери, на начин на кој денешните тинејџери можат лесно да се поврзат и пронајдат.“ Марк Бранов, Branov Media Group

Корица и дизајн - Фредерика Консантини
превод од - Дарко Миовски
Add a Comment:
 
:iconadrianosart:
AdrianosArt Featured By Owner Apr 19, 2012  Student Digital Artist
Beautiful!
Reply
:iconqueen-of-olympus:
queen-of-olympus Featured By Owner Apr 19, 2012  Student General Artist
I LOVE THIS!
Reply
:iconqueen-of-olympus:
queen-of-olympus Featured By Owner Apr 19, 2012  Student General Artist
Heehee.. I'm reading a really good book called 'the Alexander Cipher'
Reply
:iconalexanderaeternus:
AlexanderAeternus Featured By Owner Apr 20, 2012
Interesting! I read some of the pages on Amazon 'Look Inside', and I found it intriguing. How did you find out about this book?
Reply
:iconqueen-of-olympus:
queen-of-olympus Featured By Owner Apr 20, 2012  Student General Artist
One of my teachers is in to Histotical fiction and I recig.ized Alexander on the coin and he let me borrow it. Note me I want to chat a bit about.my.book if you have the time
Reply
:iconalexanderaeternus:
AlexanderAeternus Featured By Owner Apr 21, 2012
Definitely! ;)
Reply
:iconqueen-of-olympus:
queen-of-olympus Featured By Owner Apr 21, 2012  Student General Artist
I sent you a note
Reply
Add a Comment: